Πότε ξεκινάνε τα σεμινάρια φωτογραφίας του Ομίλου;

Τα τμήματα ξεκινούν την Πέμπτη 3 Οκτώβρη με συναντήσεις γνωριμίας και ακολουθούν τα περισσότερα Διατμηματικά το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Εγγραφές: Ολόκληρο τον Σεπτέμβριο.

Διάρκεια σεμιναρίων: Τα περισσότερα διαρκούν μέχρι τον Μάιο. Ακριβείς ημερομηνίες και πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στην κατηγορία “Πρόγραμμα χρονιάς”.

Τι κόστος έχουν τα σεμινάρια του Ομίλου;

-50 Ευρώ για κάθε νέο μέλος (με την εγγραφή, εφάπαξ για όλο το ακαδημαϊκό έτος). Με την εγγραφή σας μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα από τα Τμήματα και απεριόριστα Διατμηματικά.
-10 Ευρώ για κάθε παλαιό μέλος (ανανέωση συνδρομής, εφάπαξ για όλο το ακαδημαϊκό έτος). Με την ανανέωση σας μπορείτε να παρακολουθήσετε απεριόριστα Διατμηματικά. Τα παλαιά μέλη που θέλουν να παρακολουθήσουν κάποιο από τα δύο τμήματα θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό εγγραφής.

Με την εγγραφή ή ανανέωση τα μέλη αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο Τμήμα της επιλογής τους (Ψηφιακή η Αναλογική Φωτογραφία) καθώς και σε όλα τα Διατμηματικά και δραστηριότητες του Ομίλου όπως π.χ. συμμετοχή στην τελική έκθεση της οποίας το κόστος καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από τον Όμιλο.

Πρέπει να είμαι φοιτητής για να μπορώ να γραφτώ στον Όμιλο;

Όχι, ο Όμιλος είναι ανοιχτός σε όλους.

Πως γίνεται κάποιος μέλος του Ομίλου;

Μέλος γίνεται κάποιος αυτόματα με την εγγραφή του στα σεμινάρια φωτογραφίας. Επίσης μπορεί να ανανεώσει την ιδιότητα του μέλους πληρώνοντας την ετήσια τακτική συνδρομή του.

Τι υποχρεώσεις έχουν τα μέλη;

Ο Όμιλος λειτουργεί εθελοντικά, οπότε δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση για τα μέλη. Παρόλα αυτά, καλό είναι να συμμετέχουν στις συνελεύσεις όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά και να βοηθούν στα οργανωτικά για την διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Τι είναι τα Τμήματα και τι τα Διατμηματικά;

Τα Τμήματα είναι θεωρητικά σεμινάρια που συνήθως πραγματοποιούνται καθημερινές. Σε αυτά γίνεται μια θεωρητική παρουσίαση θεμάτων φωτογραφίας. Τα Διατμηματικά είναι πρακτικά σεμινάρια τα οποία πραγματεύονται συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας το καθένα και συνήθως γίνονται μέσα στο ΣαββατοΚύριακο.

Πόσα Τμήματα και πόσα Διατμηματικά μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει και τι επιπλέον κόστος έχει;

Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στο πόσα Τμήματα ή Διατμηματικά μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος. Κάποια όμως μπορεί να έχουν περιορισμό στα πόσα άτομα μπορούν να δεχτούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εγγραφής.

Πρέπει να έχω φωτογραφική μηχανή για να παρακολουθήσω τα σεμινάρια του Ομίλου;

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους, ανεξάρτητα του αν διαθέτουν εξοπλισμό αλλά κάποιος που διαθέτει μία φωτογραφική μηχανή σίγουρα θα αποκομίσει περισσότερα από κάποιον που δεν έχει. Όλοι όμως θα μάθουν πως να βγάζουν ποιοτικές φωτογραφίες.

Που μπορώ να βρω τον Όμιλο;

Ο Όμιλος βρίσκεται μέσα στην πανεπιστημιούπολη, στο κτήριο της νομικής σχολής, απέναντι από το κυλικείο της βιβλιοθήκης. Πιο συγκεκριμένα, βρείτε τον Όμιλο στο Google Maps.

Δίνονται πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις παρακολούθησης των σεμιναρίων φωτογραφίας στον Φ.Ο.Α.Π.Θ.;

Ο Φ.Ο.Α.Π.Θ. είναι ένας ερασιτεχνικός Όμιλος φωτογραφίας που λειτουργεί σε εθελοντική βάση με κίνητρο την αγάπη των μελών του για την φωτογραφία. Ως εκ τούτου την αντιμετωπίζουμε σαν χόμπι και όχι σαν άλλο ένα τυπικό προσόν που μπορεί να αξιοποιηθεί στην κατάρτιση βιογραφικού. Επομένως δεν χορηγούνται κανενός είδους πιστοποιητικά αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα είχαν καμία αξία, δεδομένου ότι ο Όμιλος δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένος σαν διδακτικός οργανισμός.

Ο Φωτογραφικός Όμιλος ΑΠΘ, λειτουργεί κάθε χρόνο ξεκινώντας τις δραστηριότητές του λίγο μετά τις αρχές του ακαδημαϊκού έτους καθ’ όλη την διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς μέχρι και τέλη Μάη. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και κάποιες δραστηριότητες του Ομίλου και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Η κύρια δραστηριότητα του Ομίλου είναι η παράδοση μαθημάτων φωτογραφίας και η διοργάνωση της τελικής έκθεσης στο τέλος της χρονιάς, όπου συμμετέχουν τόσο παλιά όσο και νέα μέλη.

Τα μαθήματα είναι τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.

Τα θεωρητικά μαθήματα (Τμήματα) γίνονται καθημερινές, απογευματινές και κυρίως βραδινές ώρες. Τα τμήματα που γίνονται συνήθως είναι το Αναλογικό αρχαρίων (Φιλμ), και το Ψηφιακό αρχαρίων.

Τα πρακτικά μαθήματα (Διατμηματικά) γίνονται συνήθως μέσα στο ΣαββατοΚύριακο και συμμετέχουν μαθητές από κάθε θεωρητικό τμήμα. Τα Διατμηματικά που γίνονται συνήθως είναι τα: Πορτρέτο, Studio, Φωτογραφία Φύσης (Naturalistas), Γυμνό, Φωτορεπορτάζ, Photoshop κ.α.

Τόσο τα Τμήματα όσο και τα Διατμηματικά αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των μελών που είναι πρόθυμα να αναλάβουν τη διδασκαλία τους.

Μετά το Πάσχα, συνήθως μέσα στον Μάιο, διοργανώνεται και η τελική έκθεση του Ομίλου όπου παρουσιάζεται η δουλειά που έχουν κάνει οι μαθητές, παλιότεροι και νέοι, μέσα στην διάρκεια του έτους.

Ο Όμιλος λειτουργεί δημοκρατικά και οι αποφάσεις λαμβάνονται στην συνέλευση του Ομίλου, όπου μπορεί να συμμετέχει κάθε οικονομικά τακτοποιημένο μέλος του Ομίλου, παλιό ή νέο. Όλα τα μέλη του Ομίλου μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην συνέλευση, να εκφέρουν την άποψή τους και να ψηφίσουν με ίσο δικαίωμα ψήφου. Όσοι γράφονται σαν μαθητές στον όμιλο, θεωρούνται μέλη του Ομίλου από την στιγμή της εγγραφής τους μέχρι το τέλος Αυγούστου, οπότε και για να συνεχίσουν να είναι μέλη θα πρέπει να ανανεώσουν την ιδιότητα μέλους για τον επόμενο χρόνο, καταβάλλοντας το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Κάποιες έκτακτες αποφάσεις που προκύπτουν μπορεί να αποφασίζονται και εκτός συνέλευσης, με άλλες διαδικασίες, εφόσον δεν είναι σημαντικές και δεν απαιτείται συζήτησή τους στην συνέλευση. Άτομα με αντιδημοκρατικά ήθη δεν γίνονται δεκτά στον Όμιλο.

Οικονομικά ο Όμιλος συντηρείται από τα χρήματα των εγγραφών. Εκτάκτως λαμβάνει χρήματα και από άλλες πηγές, όπως διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, χορηγίες κ.α.

Η πρώτη συνέλευση κάθε έτους γίνεται συνήθως αρχές Σεπτέμβρη όπου αποφασίζονται τα Τμήματα, τα Διατμηματικά (μέρες, ώρες και περιεχόμενο) και οι διδάσκοντες αυτών. Επίσης αποφασίζεται και η περίοδος εγγραφών (μέρες, ώρες και κόστος εγγραφής), η οποία συνήθως διαρκεί ολόκληρο τον Σεπτέμβριο και τις πρώτες εβδομάδες του Οκτώβρη.

Τα μαθήματα συνήθως ξεκινάνε την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη.

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί και η διαδικασία του editing ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές να παράγουν καλύτερο φωτογραφικό έργο που θα εκτεθεί στην τελική έκθεση. Η διαδικασία του editing είναι μια διαδικασία κατά την οποία οι μαθητές φέρνουν την φωτογραφική τους δουλειά και την κουβεντιάζουν με κάποιο παλιότερο μέλος του Ομίλου, που έχει αναλάβει αυτήν την ευθύνη. Η διαδικασία του editing είναι πολύ χρήσιμη και εξελίσσει πολύ τον συμμετέχοντα και είναι υποχρεωτική για να λάβει κάποιος μέρος στην τελική έκθεση του Ομίλου.

O Φωτογραφικός Όμιλος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Φ.Ο.Α.Π.Θ.) ιδρύθηκε το 1987 από μια ομάδα φοιτητών με κίνητρο την ενασχόληση με τη δημιουργική φωτογραφία.

Ο αρχικός αυτός πυρήνας απέκτησε σταδιακά νέα μέλη και κατοχυρώθηκε νομικά με καταστατικό και έδρα το «εμφανιστήριο φιλμ»της Φοιτητικής Λέσχης. Παράλληλα οργανώθηκε η αίθουσα διδασκαλίας με τη βιβλιοθήκη και τον εκπαιδευτικό σκοτεινό θάλαμο, που στεγάζεται στο κτίριο της Νομικής σχολής.

Κάθε χρόνο οργανώνονται σεμινάρια φωτογραφίας που απευθύνονται σε φοιτητές και μη, με μαθήματα τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Τα μαθήματα παραδίδονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς από παλαιότερα και πιο έμπειρα μέλη.

Εκτός των μαθημάτων και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο χώρο του ομίλου οργανώνονται συζητήσεις, παρουσιάσεις φωτογράφων, προβολές ταινιών και άλλες εκδηλώσεις φωτογραφικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος.

Ο Όμιλος λειτουργεί δημοκρατικά με συνελεύσεις, απ’ όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις στα θέματα που απασχολούν τον Όμιλο. Δικαίωμα συμμετοχής στις συνελεύσεις έχουν όλα τα μέλη και οι μαθητές του ΦΟΑΠΘ, με ίσα δικαιώματα ψήφου. Έκτακτες αποφάσεις για επείγοντα ζητήματα αποφασίζονται με άλλα μέσα (π.χ. μέσω ίντερνετ), εφόσον δεν μπορεί να καλεστεί συνέλευση.

Στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς έχει καθιερωθεί η ετήσια έκθεση του Φ.Ο.Α.Π.Θ. στην οποία πολλές φορές συμμετέχουν προσκεκλημένα μέλη φωτογραφικών ομάδων από άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο παρελθόν ο Όμιλος έχει συνεργαστεί με τις φωτογραφικές ομάδες των Πανεπιστημίων Πατρών, Κομοτηνής,Ξάνθης, Ιωαννίνων, Κρήτης και Αθήνας αλλά και με το τμήμα φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών MimarSinanτης Κωνσταντινούπολης, την Ομάδα GruppoRivist@ Ρώμης, Φωτογραφικό Όμιλο Πανεπιστημίου Κύπρου, τις Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (Π.Ο.Φ.Π.Π.) και την φωτογραφική ομάδα photosoc.

Σήμερα ο Φωτογραφικός Όμιλος Α.Π.Θ. διανύοντας την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, συνεχίζει να λειτουργεί ως εστία φωτογραφικής παιδείας και πολιτιστικών γεγονότων, με ορμητήριο το στέκι στη Νομική και γενικότερα το πανεπιστήμιο, φιλοδοξώντας να φέρει την φωτογραφία σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Το ανθρώπινο δυναμικό του που αποτελείται από φοιτητές όλων των σχολών αλλά και μη φοιτητές κάθε ηλικίας, συνεχώς ανανεώνεται. Η παροδικότητα και η εναλλαγή των μελών του, τον εμπλουτίζει συνεχώς με νέες ιδέες και τάσεις.

Πρόγραμμα του Ομίλου για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020:

Θα λειτουργήσουν τα εξής Τμήματα και Διατμηματικά (Αναλυτικά η ύλη παρακάτω):
 

Τμήματα:

(θεωρητικά σεμινάρια. Με την εγγραφή σας έχετε δικαίωμα να παρακολουθήσετε ένα από τα δύο διαθέσιμα τμήματα):
 
• Ψηφιακή Φωτογραφία. Κάθε Πέμπτη 20:00-22:00. Έναρξη 3/10. Διάρκεια μέχρι τέλη Μαΐου.
• Αναλογική Φωτογραφία (Φιλμ). Κάθε Τετάρτη 19:00-21:00. Έναρξη 2/10. Διάρκεια μέχρι τέλη Μαΐου. Όριο μαθητών 20.
 

Διατμηματικά:

(Πρακτικά σεμινάρια. Μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι, ασχέτως σε ποιο τμήμα έχουν γραφτεί. Τα διατμηματικά είναι δωρεάν και μπορείτε να παρακολουθήσετε όποια και όσα θέλετε. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε γραφτεί σε κάποιο τμήμα ή, αν είστε παλαιό μέλος, να έχετε κάνει ανανέωση).
 
• Φωτισμού & Studio. Κάθε Σάββατο 16:00-19:00. Έναρξη 12/10. Διάρκεια μέχρι τέλη Μαΐου.
• Formal City. Κάθε Σάββατο 12:00-14:00. Έναρξη 12/10. Διάρκεια μέχρι τον Δεκέμβριο.
• Πορτρέτο. Κάθε Σάββατο 12:00-14:00. Έναρξη τον Δεκέμβριο μετά τη λήξη του “Formal City”.
• Δημιουργική Φωτογραφία. Κάθε Κυριακή. Έναρξη τον Οκτώβριο. Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες.
• Νυχτερινή Φωτογραφία. Έναρξη τον Μάρτιο. Διάρκεια μέχρι τέλη Μαΐου. Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες.
• Photoshop. Έναρξη πιθανόν τον Φεβρουάριο. Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες.
 
Κόστος μαθημάτων:
-50 Ευρώ για κάθε νέο μέλος (με την εγγραφή, εφάπαξ για όλο το ακαδημαϊκό έτος). Με την εγγραφή σας μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα από τα Τμήματα και απεριόριστα Διατμηματικά.
-10 Ευρώ για κάθε παλαιό μέλος (ανανέωση συνδρομής, εφάπαξ για όλο το ακαδημαϊκό έτος). Με την ανανέωση σας μπορείτε να παρακολουθήσετε απεριόριστα Διατμηματικά.
 
Εγγραφές στην Pub ReHaB, Βαλαωρίτου 19. Ισχύει έκπτωση 10% για όλα τα μέλη του ομίλου.
 
Στο τέλος της χρονιάς πραγματοποιείται έκθεση με έργα μαθητών και τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται Workshop για τα μέλη του ΦΟΑΠΘ, με εισηγητές γνωστούς και καταξιωμένους φωτογράφους. Σας περιμένουμε!
 
 
 

Αναλυτικά η ύλη των τμημάτων:

 
Ψηφιακό Τμήμα: Κάθε Πέμπτη 20:00-22:00. Έναρξη 3/10. Διάρκεια μέχρι τέλη Μαΐου.
• Ιστορία της φωτογραφίας
• Βασικές ρυθμίσεις φωτογραφίας
• Είδη φωτογραφικών μηχανών
• Φακοί
• Σύνθεση φωτογραφίας
• Παρουσιάσεις φωτογράφων
• Photoshop
• Portfolio review και προετοιμασία για την έκθεση
 
Αναλογικό Τμήμα (Φιλμ): Κάθε Τετάρτη 19:00-21:00. Έναρξη 2/10. Διάρκεια μέχρι τέλη Μαΐου. Όριο μαθητών: 20.
• Ιστορία φωτογραφίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
• Είδη φωτογραφικών μηχανών
• Φιλμ & η εξέλιξη του
• Φακοί και οι λειτουργίες τους
• Φωτομέτρηση και τρόποι ελέγχου της εκφώτισης
• Σύνθεση / Βάθος πεδίου / Παραμορφώσεις
• Σκοτεινός θάλαμος / Φόρτιση φιλμ σε κασέτα
• 1η Φωτογραφική βόλτα
• Παρουσίαση γνωστών φωτογράφων
• Φιλοσοφία φωτογραφίας
• 2η Φωτογραφική βόλτα
• Σκοτεινός θάλαμος / Εμφάνιση φιλμ
• Εισαγωγή στη φωτογραφία δρόμου
• 3η Φωτογραφική βόλτα
• Σκοτεινός θάλαμος / Τύπωμα φωτογραφιών
• Πολεμικοί ανταποκριτές / Ιστορία / Διάσημα πρακτορεία
• Σχολιασμός και επιλογή φωτογραφιών για την τελική έκθεση
 

Αναλυτικά η ύλη των Διατμηματικών όπως έχει διαμορφωθεί ως τώρα:

 
Διατμηματικό “Formal City”: Κάθε Σάββατο 12:00-14:00. Έναρξη 12/10. Κύκλος 6 συναντήσεων. Διάρκεια μέχρι τον Δεκέμβριο.
• Η σχέση της φωτογραφίας με την εικαστική θεώρηση της εικόνας.
• Πώς συνθέτω διαφορετικά; Η ασυνήθιστη φωτογραφία.
• Πώς επηρεάζει το χρώμα και πώς το σχήμα τη σύνθεση;
• Μινιμαλισμός, μαξιμαλισμός, μοτίβο, αφαιρετική ματιά.
• Τα είδη του κάδρου και η σχέση τους με τη σύνθεση.
• Το παλιό και το νέο στην αυτή εικόνα.
 
Διατμηματικό Πορτρέτου: Κάθε Σάββατο 12:00-14:00. Έναρξη τον Δεκέμβριο μετά τη λήξη του “Formal City”.
• Η σειρά μαθημάτων του Πορτρέτου αφορά την ιστορία, την εξέλιξη, τις τεχνικές του πορτρέτου. Επίσης, μέσα στη χρόνια θα οργανώνονται συναντήσεις σε διάφορα σημεία της πόλης για τις εξωτερικές φωτογραφίσεις – εξορμήσεις.
 
Διατμηματικό Δημιουργικής Φωτογραφίας: Κάθε Κυριακή 16:00-18:00. Έναρξη 20/10. Διάρκεια μέχρι τον Μάιο.
• Η ύλη θα ανακοινωθεί μόλις γίνει διαθέσιμη.
 
Διατμηματικό Νυχτερινής Φωτογραφίας: Έναρξη τον Μάρτιο. Διάρκεια μέχρι τέλη Μαΐου.
• Βόλτες στην πόλη με σκοπό να αποτυπώσουμε στιγμιότυπα που μόνο το φως μέσα στο σκοτάδι μπορεί να προσφέρει!
 
Διατμηματικό Φωτισμού – Studio: Κάθε Σάββατο 16:00-19:00. Έναρξη 12/10. Διάρκεια μέχρι τέλη Μαΐου.
• Βασική χρήση ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.
• Είδη και χρήση φακών.
• Φωτογραφική σύνθεση.
• Εξοπλισμός Studio.
• Χρήση τεχνητού και φυσικού φωτισμού.
• Φόντο: Λευκό, Γκρι, Μαύρο, Green-Screen.
Ειδικά μαθήματα που αφορούν τις εξής θεματικές:
• Beauty
• Fashion
• Γυμνό
• Product Photography